Skocz do zawartości

Polski rząd zachęca: Konopie to najlepsze źródło energii

• Nie możesz odpowiedzieć
1 odpowiedź w tym temacie

#1 janGa

Pali to co skręcił...

• Rolnik
  • 245 Postów:

Napisano 31 sierpień 2011 - 21:36

Jeżeli Sfora.pl (przepraszam za mało rzetelne źródło) pisze prawdę, to... jestem pod wrażeniem... :|

Cytat

Najbardziej energetyczna biomasa.

Cytat

Paździerze konopne są świetnym materiałem na biomasę - przy ich spalaniu powstaje więcej energii niż przy spalaniu drewna – donosi PAP.

Do ich zastosowania w kotłowniach resort rolnictwa zachęca samorządy, spółdzielnie mieszkaniowe oraz prywatnych właścicieli domów.

Prof. Grzegorz Spychalski z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu mówi, że z jednego hektara uprawy konopi powstaje nawet 15 ton suchej biomasy.

Cytat

Chodzi o dozwolone prawnie, polskie odmiany konopi włóknistych, które w przeciwieństwie do tych indyjskich zawierają najwyżej 0,2 proc. psychoaktywnej substancji THC – wyjaśnia agencja.

Co ciekawe, konopie mają nie tylko najwyższą wydajność energetyczną spośród wszystkich roślin, ale także doskonale absorbują z atmosfery dwutlenek węgla.

Źródło: Sfora.pl
  • +
  • -
  • 0
...więc dajcie nam żyć, tak jak chcemy tego sami... to też jest nasz kraj, pozwólcie nam sadzić i palić. Ja nie przestane ćmić, nikt nie zabroni po swojemu żyć... pały niech szukają bo i tak nie znajdą nic, mimo złych powodów uzdrowienie narodów, pomaga dobrym być...

#2 Skraj

Kręci...

• Użytkownik
  • 129 Postów:
  • LokalizacjaCzechy Śmiechy

Napisano 01 wrzesień 2011 - 12:04

Ja powiem tyle: jeżeli w kręgach bizmesmenuf mających przyjaźnie wśród sfer rządzących, znajdą się tacy którzy zwietrzą w tym interes, to opinia publiczna zostanie pięknymi argumentami oświecona i nie będzie już przeszkód żeby konopia rosła w Polsce na potęgę (na potęgę tych, którzy nas 'maluczkich' robią nawet i bez wazeliny; niestety taki lajf). To jest biznes i to w tej brudnej postaci, żadnego rozsądnego traktowania konopi jak i też innych umilaczy lub też leków, nie będzie w najbliższej przyszłości.
  • +
  • -
  • 0
gówno tam widać, ale i tak gówno to najlepszy nawóz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych