Skocz do zawartości

prawo jazdy

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 panfasolka1

Kmini pestki...

• Użytkownik
  • 1 Postów:

Napisano 27 sierpień 2011 - 00:20

Witam.
Moje pytanie jest następujące:
Jeżeli paliłbym pierwszego dnia, a następnie jeździłbym trzeciego dnia samochodem i zatrzymałaby mnie policja, przeprowadziłaby badanie narkotestem, który akurat wykryłby obecność thc w moim organizmie to jakie mogą być tego konsekwencje?
W takim przypadku nie byłbym pod wpływem ale po użyciu i zapewne takiej ilości, która nie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego oraz nie ogranicza moich ruchów.
Jest to traktowane tak samo jak po użyciu alkoholu? Czy nie jest to objęte prawem?
Jak się do tego odnosić? Nie wiem czy da się te sprawy jakoś pogodzić.

POMOCY :>
  • +
  • -
  • 0

#2 Wise Monkey

Smokin' banana flavour buds

• Moderator
  • 548 Postów:
  • LokalizacjaJunglist massive

Napisano 27 sierpień 2011 - 08:30

Kiedys tez szukalem info na ten temat znalazlem takie cos na innym forum:

Cytat

`początkowo zostałem oskarżony o jazdę pod wpływem narkotyków, art 178kk, z tym, że policjanci którzy mnie zatrzymali wykonali tylko jedną czynność żeby mi to udowodnić, zrobili mi badanie moczu w szpitalu i wynik tego badania był pozytywny na obecność cannabinoli. Wynik pozytywny w moczu można uzyskać nawet do 2-3 tygodni od spożycia. Zeznałem, że paliłem tydzień przed zatrzymaniem z nieznajomymi osobami na imprezie masowej. Po jakimś czasie przyszło mi pismo z sądu (do wiadomości), że sąd nie może się zgodzić na oskarżenie prokuratora o art 178kk, ponieważ nie zebrał on wystarczającej ilości dowodów na moją winę i że może mi jedynie zarzucić artykuł 55KW tj prowadzenie po spożyciu.
`

wiec zostal koniec koncow oskarzony o wykroczenie a skutkiem tego jest tylko jakas tam grzywna :)
  • +
  • -
  • 0

Dołączona grafika

#3 taktrzymaj

Wiecznie leci...

• Green Team
  • 419 Postów:
  • Lokalizacja6stópPODziemią

Napisano 27 sierpień 2011 - 10:13

Ostatnio była mała debata nt. a konkluzje tutaj ;) http://www.trawka.co...ienia-drogowki/
  • +
  • -
  • 0

Artykuły Subcool Old School Organics:

Amber Alert - Bursztynowy Alarm

Super Soil - Przepis

Final Stage - Harvest i Curing

Samce i pyłek

...mam dylemat, czy lepiej spełniać marzenia, czy je po prostu mieć?

Piszę poprawnie po polsku

#4 fakinszit

Pali to co skręcił...

• Użytkownik
  • 160 Postów:
  • LokalizacjaCz

Napisano 27 sierpień 2011 - 10:49

w konkluzjach właśnie zabrakło jeszcze jednego wniosku. a mianowicie jazda po gandzi jest zdecydowanie bezpieczniejsza niż po wódzie czy ogólnie alkoholu (który, jak wszystkim wiadomo, jest legalny).

po kilku buszkach rajd przez miasto z prędkością 20 km/h jest niezwykle fascynującą atrakcją.
  • +
  • -
  • 0

#5 Squart

Nowe szczyty...

• Użytkownik
  • 38 Postów:

Napisano 03 wrzesień 2011 - 17:07

Jest wyrok Sądu Najwyższego, który każe w przypadku narkotyków różnicować stany po uzyciu i pod wpływem, tak samo jak w przypadku alkoholu, który jest opisany w tych samych paragrafach kk.

Sprawdźcie:
Wyrok SN z dnia 7 lutego 2007 r., V KK 128/06

Główna teza wyroku to:

"Stanem pod wpływem środka odurzającego jest taki stan, który wywołuje – w zakresie oddziaływania na ośrodkowy układ nerwowy, zwłaszcza zakłócenia czynności psychomotorycznych –
takie same skutki jak spożycie alkoholu powodujące stan nietrzeźwości. Od tego stanu odróżnia
się stan po użyciu środka działającego podobnie do alkoholu, a więc i środka odurzającego, który – w zakresie skutków jest równoważny stanowi po użyciu alkoholu. Stan taki jest znamieniem
wykroczeń określonych w art. 86 § 2, 87 § 1 i 2 oraz 96 § 1 k.w. "

Nie do końca wiadomo jak dowodzić tego, czy było się pod wpływem, czy po użyciu. Decydująca dla Sądu może być opinia biegłych i ilość THC wykrytego we krwi....

Użytkownik Squart edytował ten post 03 wrzesień 2011 - 17:09

• +
  • -
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych