SLD: zalegalizujmy medyczną marihuanę
Rozpoczęty przez solaris, mar 30 2011 17:58
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 marzec 2011 - 17:58
Posłowie Sojuszu zamierzają złożyć poprawkę dotyczącą legalizacji marihuany do celów medycznych. Na razie nie są znane dokładne informacje na temat szczegółów tej poprawki. Dotychczas pod wnioskiem podpisało się 17 posłów.
- Marihuana, podobnie jak inne narkotyki, np. morfina, mogą być stosowane do celów medycznych przy leczeniu różnych chorób. Do użytku na tej zasadzie dopuszczona jest w wielu krajach europejskich. W związku z tym konieczne jest doprowadzenie do takiego stanu, żeby można było marihuanę legalnie stosować jako lek również w Polsce – tłumaczy były minister zdrowia Marek Balicki...
Poseł Sojuszu przekonuje, że marihuana pomaga, m.in. w leczeniu chorób nowotworowych, stwardnienia rozsianego, jaskry i minimalizuje ból. Obecnie stosowana jest jako środek leczniczy m.in. w Holandii, niektórych kantonach Szwajcarii, Kanadzie i 14 stanach USA.
SLD chce również by osoby, które posiadają przy sobie "nieznaczną ilość narkotyku przeznaczoną na własny użytek" nie były karane. Balicki zapowiedział, iż będzie dążył do doprecyzowania owej "nieznacznej ilości". Jeżeli nowelizacja zostanie przyjęta, prokurator będzie mógł odstąpić od postępowania przeciwko osobie, która posiada określoną ilość marihuany w sytuacji, gdy uzna, że karanie jej byłoby "niecelowe ze względu na okoliczności popełnienia czynu".
Żrodło: http://konopialeczy....hp?readmore=266 <-- co wy na to?
- Marihuana, podobnie jak inne narkotyki, np. morfina, mogą być stosowane do celów medycznych przy leczeniu różnych chorób. Do użytku na tej zasadzie dopuszczona jest w wielu krajach europejskich. W związku z tym konieczne jest doprowadzenie do takiego stanu, żeby można było marihuanę legalnie stosować jako lek również w Polsce – tłumaczy były minister zdrowia Marek Balicki...
Poseł Sojuszu przekonuje, że marihuana pomaga, m.in. w leczeniu chorób nowotworowych, stwardnienia rozsianego, jaskry i minimalizuje ból. Obecnie stosowana jest jako środek leczniczy m.in. w Holandii, niektórych kantonach Szwajcarii, Kanadzie i 14 stanach USA.
SLD chce również by osoby, które posiadają przy sobie "nieznaczną ilość narkotyku przeznaczoną na własny użytek" nie były karane. Balicki zapowiedział, iż będzie dążył do doprecyzowania owej "nieznacznej ilości". Jeżeli nowelizacja zostanie przyjęta, prokurator będzie mógł odstąpić od postępowania przeciwko osobie, która posiada określoną ilość marihuany w sytuacji, gdy uzna, że karanie jej byłoby "niecelowe ze względu na okoliczności popełnienia czynu".
Żrodło: http://konopialeczy....hp?readmore=266 <-- co wy na to?
Ustawka na chacie przy joincie i herbacie :)
Napisano 30 marzec 2011 - 18:50
Boże daj Jemu siłę!!!
Napisano 31 marzec 2011 - 08:13
Użytkownik Wise Monkey dnia 30 marzec 2011 - 22:27 napisał
nie przejdzie
Oczywiście.
Dopóki nie będzie rewolty w tym kraju i przewrotu politycznego zapomnijcie o legalnym skręcie.
Tutaj filmik z sejmu
http://www.youtube.c...h?v=oJ0YmPPyFtY
Użytkownik taktrzymaj edytował ten post 31 marzec 2011 - 08:48
Artykuły Subcool Old School Organics:
Amber Alert - Bursztynowy Alarm
Final Stage - Harvest i Curing
...mam dylemat, czy lepiej spełniać marzenia, czy je po prostu mieć?
Piszę poprawnie po polsku
Napisano 31 marzec 2011 - 11:23
No nie przejdzie, ale dobrze że przynajmniej powstała taka inicjatywa.
Tak sobie myślę, że wprowadzenie konopii do celów medycznych w Polsce może znacznie wpłynąć na to co ludzie myślą na temat marihuany. Przestała by się kojarzyć z samymi złymi rzeczami - było by to lekarstwo - czyli powstałaby świadomość, że ma pozytywne, dobre właściwości.
I tak mi się wydaje, że właśnie to zmieniłoby stereotyp. I jest to chyba jedyny sposób - inne sposoby nie działają (albo raczej nie działają na sporą część społeczeństwa), prawdziwe i logiczne argumenty często nie przemawiają do ludzi bo to narkotyk a narkotyki to zło, bo tak słyszeli itp. A tu zonk dostają informacje o tym że to leczy takie i takie choroby, jest przepisywana przez lekarzy (jakby nie było szanowany zawód), ma takie a takie pozytywne właściwości...
Tak sobie myślę, że wprowadzenie konopii do celów medycznych w Polsce może znacznie wpłynąć na to co ludzie myślą na temat marihuany. Przestała by się kojarzyć z samymi złymi rzeczami - było by to lekarstwo - czyli powstałaby świadomość, że ma pozytywne, dobre właściwości.
I tak mi się wydaje, że właśnie to zmieniłoby stereotyp. I jest to chyba jedyny sposób - inne sposoby nie działają (albo raczej nie działają na sporą część społeczeństwa), prawdziwe i logiczne argumenty często nie przemawiają do ludzi bo to narkotyk a narkotyki to zło, bo tak słyszeli itp. A tu zonk dostają informacje o tym że to leczy takie i takie choroby, jest przepisywana przez lekarzy (jakby nie było szanowany zawód), ma takie a takie pozytywne właściwości...
Napisano 31 marzec 2011 - 15:23
nawet jeśli przejdzie nie rozwiązuje to problemu na ulicach Zaczenie sie wtedy kombinowanie jak zdobyc recepte
Napisano 31 marzec 2011 - 15:38
Polska sprzedajny kraj
w łape dla lekarza i masz recepte
Napisano 31 marzec 2011 - 16:04
Recepte bardzo łatwo zdobyć tak jak mowi Necro, kasa kasa kasa
Myslisz ze dlaczego ja mam papiery ze mam depresje? <koperta> 
Jak będe w niemczech poszukam lekarza, żeby Bedrocan wypisał mi na recepte
Wszystko sie da zalatwic.
Jak będe w niemczech poszukam lekarza, żeby Bedrocan wypisał mi na recepte
Ustawka na chacie przy joincie i herbacie :)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych