Skocz do zawartości

Czy "trawka" pomoże znaleźć nowy lek na astmę?

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Yo-Ge

Indoor Grower

• Weteran
  • 918 Postów:
  • Lokalizacjapustelnia

Napisano 13 sierpień 2008 - 15:00

Astma to choroba o podłożu alergicznym, która dotyka coraz więcej osób. W trakcie napadu, kiedy chory ma ogromne trudności z oddychaniem, podaje się środki rozkurczające, które chronią przed uduszeniem. Choć leki te są coraz lepsze, to mają istotne działania uboczne. Dlatego wciąż poszukuje się nowych preparatów.

Od lat siedemdziesiątych wiadomo, że u wielu osób rozkurczająco na drogi oddechowe wpływa palenie marihuany. Ale wiadomo też, że czasem jej działanie jest odwrotne - wywołuje skurcz. Przyczynę tak różnych reakcji wyjaśnił dopiero niedawno międzynarodowy zespół badawczy.

Okazało się, że mechanizmy leżące u podłoża zarówno skurczu, jak i rozkurczu są takie same, ale końcowy efekt zależy od stanu mięśni oddechowych. Kiedy są skurczone, działanie kannabinoidów, do których należy marihuana, ma charakter rozkurczowy. I odwrotnie: w stanie ich rozluźnienia związki te wywołują skurcz.

Badania przeprowadzono na szczurach, ale wyniki pomogą prawdopodobnie w opracowaniu lepszych leków na astmę i kaszel. Mogą także wyjaśniać toksyczność związaną z długotrwałym paleniem marihuany.

Nature, nr 6808/2000

Zrodlo: wiz.pl
  • +
  • -
  • 0
Dołączona grafika
"Swiat nie jest taki jakim wydaje sie byc, nie jest tez inny..."

#2 Cannabinol

Podchorąży Zieleni

• Użytkownik
  • 626 Postów:
  • LokalizacjaDeurne.nl

Napisano 13 sierpień 2008 - 15:15

czy ktoś palący MJ z astmą umarł od palenia ? jeśli tak podnieś rękę w góre. :D
  • +
  • -
  • 0
"reprezentuje prawdę zawsze sto procent jak Garden
nielegalnie, tam gdzie zieleń kwitnie
nie chciałem zaistnieć, lecz teraz nie zniknę
robię swoje, chcę żyć z tym, to cię boli?
miłość dla moich ludzi od doli nie doli"

#3 MOK

Ścina...

• Użytkownik
  • 82 Postów:
  • Lokalizacjaz kątowni

Napisano 15 sierpień 2008 - 13:43

ja mam astmę wywołaną przez alergię był pewien okres [jesień], w którym bardzo często chorowałem na zapalenie oskrzeli[około 5 razy w ciągu dwóch miesięcy]. Smiało można palić mj, mając astmę, lecz najlepszy jest do tego vaporizer[czy jak to się piszę]. Lecz normalnie też można palić. Co do leczenia, to polecam nebulizacje[lek jest drogi ale warto], z czasem jak będziecie ostro chorować to poproście lekarza o nie. Pomogą znakomicie. Teraz robie tylko 1 inhalacje na miesiąc i ataków mam mało:)
  • +
  • -
  • 0

#4 Gość__*

• Gość

Napisano 22 wrzesień 2008 - 09:28

Moj ziomek ma astme tzn mial zajebista caly czas smigal w tym infalatorem w kielni.. zacza przypalac ze mna caly czas i co... i wogole nie bierze tego inhalatora^^

#5 Krisu

Ścina...

• Użytkownik
  • 99 Postów:
  • Lokalizacjajeden świat jedna miłość ;D

Napisano 20 grudzień 2010 - 23:57

...bierze lufke, niech bywa zdrów :faja:
  • +
  • -
  • 0

#6 RasGicik

Pali to co skręcił...

• Użytkownik
  • 194 Postów:

Napisano 21 grudzień 2010 - 01:39

moj koleszka tak samo jego inchalator to nabita tuba :ganja:

pamietam jak on jeszcze nie palil jakie ataki mial dusznosci :siemka:

a jak go uczylem palic ja zlapal pierwsza chmure co prawda dlugo sie ksztusil :piwo:

ale powiedzial ze czuje ulge w plcach :ganja:

od tamtrj pory jara nontoper i nie pamietam zeby mial jakis atak astmy :peace:
  • +
  • -
  • 0

#7 kamil2.1

Pestki kiełkują...

• Użytkownik
  • 16 Postów:

Napisano 06 styczeń 2011 - 15:03

k***a powinni zalegalizowac a nie, po pierwsze zarabiało by państwo a nie mafia jak chcą załatac dziure budżetową to niech zalegalizują! a nie żebyśmy sie musieli po kątach chowac a jak nie to wyprowadzamy się do czech !
legalize
PS. mój kuzyn miał astme ale odkąd pali to nic o niej nie wspominał :P :peace:
  • +
  • -
  • 0

#8 ParadiseSeedsPolska

Kmini pestki...

• Użytkownik
  • 10 Postów:

Napisano 10 marzec 2011 - 18:07

Wyświetl postUżytkownik MOK dnia 15 sierpień 2008 - 13:43 napisał

ja mam astmę wywołaną przez alergię był pewien okres [jesień], w którym bardzo często chorowałem na zapalenie oskrzeli[około 5 razy w ciągu dwóch miesięcy]. Smiało można palić mj, mając astmę, lecz najlepszy jest do tego vaporizer[czy jak to się piszę]. Lecz normalnie też można palić. Co do leczenia, to polecam nebulizacje[lek jest drogi ale warto], z czasem jak będziecie ostro chorować to poproście lekarza o nie. Pomogą znakomicie. Teraz robie tylko 1 inhalacje na miesiąc i ataków mam mało:)

Tak, dobrze napisales vaporizer w tlumaczeniu na polski jest to odparowalnik heh dziwna nazwa ale to prawda pomaga dla ludzi chorych na astmę dokladam filmik z ostatniego Spannabis 2011 w Barcelonie gdzie Alfredo od Cannabia beer przedstawia w jaki sposób dziala taki Odparowalnik he he życzę milego oglądania

http://www.facebook....109585925788349
  • +
  • -
  • 0

#9 Pro Papa Gandziarz

Nowe szczyty...

• Użytkownik
  • 46 Postów:
  • LokalizacjaCzęstochowa.

Napisano 28 maj 2011 - 15:35

Z tego co czytałem na internecie i w paru działach innych, to również jest lekiem na astmę. :)
  • +
  • -
  • 0

#10 Czarownik

Kmini pestki...

• Użytkownik
  • 1 Postów:

Napisano 29 grudzień 2011 - 15:05

Wyświetl postUżytkownik kamil2.1 dnia 06 styczeń 2011 - 15:03 napisał

k***a powinni zalegalizowac a nie, po pierwsze zarabiało by państwo a nie mafia jak chcą załatac dziure budżetową to niech zalegalizują!

Nie zalegalizują bo maja MJ za złą rzecz a palaczy za bandytów a z wrogiem nikt nie lubi przegrywać.
Prędzej uchwalą niewiem...darmowe kible na dworcach niż machy w kawiarniach :faja:

Czym prędzej rad jestem dać ostrzeżenie bo odgrzewasz kotleta nic nie wnosząc do tematu, więc odsyłam do przywitania i czytania regulaminu.
nowotny

Użytkownik nowotny edytował ten post 29 grudzień 2011 - 16:43

• +
  • -
  • 0

#11 dr LSP

igra ze śmiercią

• Moderator
  • 812 Postów:
  • LokalizacjaMj

Napisano 29 grudzień 2011 - 15:21

Zalegaizuja zalegalizuja... jest coraz wieksze poparcie społeczne.. a wiadomo politycy działają jak społeczeństwo krzyczy
  • +
  • -
  • 0
Loading...

#12 PGBU

Kwitnie...

• Użytkownik
  • 68 Postów:

Napisano 05 styczeń 2012 - 13:55

Może nie zalegalizują, bo legalizacji w najbliższym czasie na pewno nie będzie, prędzej możemy się spodziewać dekryminalizacji czyli niekaranie za posiadanie niewielkich ilości np. (5g). Właśnie weszła w życie Nowelizacja Ustawy O Przeciwdziałaniu Narkomanii, ale to jest po prostu krok do przodu i dwa do tyłu, bo jak wiadomo ta ustawa nic nowego, lepszego dla Nas konsumentów nie wnosi.
  • +
  • -
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych