Skocz do zawartości

Silene capensis, African dream root

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kosaa

Jedność z Jah

• Green Team
  • 1073 Postów:
  • LokalizacjaAmsterdam

Napisano 21 marzec 2010 - 17:50

Nazwa łacińska: Silene capensis (syn. Silene undulata) (Caryophyllaceae)
Nazwa zwyczajowa: African dream root, Xhosa Dream Herb, Ubulawu, undlela ziimhlophe
Nazwa polska: Bniec przylądkowy (zwyczajowo Afrykański korzeń snów)
Postać: pocięty korzeń
Kategoria: Produkt kolekcjonerski
Aktywne składniki: saponiny triterpenowe

Klucz: ubulawu

Działanie: oneironautyczne, mistyczne

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Opis botaniczny rośliny: nieduży krzew, o liściach podłużnych, pikowanych, ułożonych w rozetce.

Zastosowania tradycyjne: Plemię Xhosa (i inne) korzystało z Silene capensis w celach kontaktu z duchami przodków i Bogami. Tradycyjnie wrzucano kilka korzonków Arykańskiego korzenia snów do wody i wytrząsano do ubicia piany. Pianę tą rytualnie spożywano. Zwykle robiono to przez kilka dni, do kilku tygodni. Przed zaśnięciem wypowiadano intencję, pytanie, w której spożywano Ubulawu. Następnie w nocy przychodził jeden z przodków i udzielał odpowiedzi na zadane pytanie. Współcześnie zauważono, że już bardzo małe ilości, rzędu 250 mg Afrykańskiego korzenia snów na dzień jest dawką efektywną!

Zastosowanie medyczne:

Inne: Roślina ta jest uważana za znacznie skuteczniejszą niż popularna Calea zacatechichi (w Polsce zdelegalizowana!) , a w przypadku korzystania z jej mocy przez dłuższy okres czasu (ale nie większa jednorazowa doza!) praktycznie nie ma istot niewrażliwych na jej moc.W jednej z analiz donosi się iż żucie niewielkich ilości korzenia przez kilkanaście dni wydaje się być szczególnie efektywne.

Czytałem wiele opinii na jej temat, na prawdę pomaga w większości osób spożywających na wywołanie snu na jawie.
Zamówię nie długo tą roślinę i napiszę czy warto, może jakieś ciekawe zdjęcia wkleję. Zobaczymy ;)
  • +
  • -
  • 1

Dołączona grafika

#2 SiePali

Nowe szczyty...

• Użytkownik
  • 50 Postów:
  • LokalizacjaWeedland

Napisano 03 luty 2012 - 22:08

Niedługo może zacznę hodować :) Jak tam hodowałeś ją?
  • +
  • -
  • 0

#3 loony

Jedność z Jah'em

• Rolnik
  • 550 Postów:

Napisano 03 luty 2012 - 22:50

Na MO można kupić korzenie, jak nazbieram trochę siana to może się skuszę i zdam relację, szkoda że Kosaa się nie odzywa :mysli:
  • +
  • -
  • 0

#4 Kosaa

Jedność z Jah

• Green Team
  • 1073 Postów:
  • LokalizacjaAmsterdam

Napisano 04 luty 2012 - 12:14

Chciałem zrobić sobie 'kurację' na tym korzeniu, niestety kilka razy kiedy brałem zamówienie z magicznego ogrodu, po prostu korzenia nie było.
Zawsze mają go tam w bardzo ograniczonych ilościach i trzeba mieć szczęście żeby trafić na niego, kiedy go tam mają.
Ja nie miałem takiej przyjemności jak na razie, ale poluję na niego już od długiego czasu.
W Shaman shop jest ale zmielony i drogi a takiego nie chciałem dlatego nie zamówiłem.
No nic zostaje czekać na dostawę w magicznym ogrodzie :)
  • +
  • -
  • 1

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych