Skocz do zawartości

Koniec kar za narkotyki na własny użytek?

• Nie możesz odpowiedzieć
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Stafik

Wiecznie leci...

• Weteran
  • 329 Postów:
  • Lokalizacjaz Bakulandi

Napisano 24 lipiec 2009 - 09:27

Koniec kar za narkotyki na własny użytek?

Skręt marihuany
Resort sprawiedliwości proponuje nie karać za posiadanie nieznacznej ilości narkotyku na własny użytek. Chce też wyższych kar dla dilerów i skuteczniejszego leczenia uzależnionych - pisze "Gazeta Wyborcza".
Teraz założenia nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii musi zatwierdzić rząd.

Jeżeli ilość narkotyku jest "nieznaczna i przeznaczona na własny użytek", a prokurator uzna, że karanie byłoby "niecelowe ze względu na okoliczności popełnienia czynu" - będzie mógł odstąpić od postępowania.

Więcej o tym - w piątkowej "GW".

http://wiadomosci.on...30,11,item.html

A wiec jednak cos sie ruszylo :D
  • +
  • -
  • 0
Mordo Ty moja, trza coś przyjarać by żyło się lepiej.

#2 śVIRUS

Wiecznie leci...

• Użytkownik
  • 362 Postów:

Napisano 24 lipiec 2009 - 19:03

wsluchajcie sie w slowa Tuska, jestes winny dopoki nie sprzedasz typa...
http://wyborcza.pl/1,75478,6856741,Scig ... kreta.html
  • +
  • -
  • 0
Dołączona grafika
Roll`n`Stone :woohoo:
Pomogleś? Nie upominaj sie! :fuck:

#3 Stafik

Wiecznie leci...

• Weteran
  • 329 Postów:
  • Lokalizacjaz Bakulandi

Napisano 24 lipiec 2009 - 19:38

Jak by tak zrobili to by przegieli :fuck:
  • +
  • -
  • 0
Mordo Ty moja, trza coś przyjarać by żyło się lepiej.

#4 śVIRUS

Wiecznie leci...

• Użytkownik
  • 362 Postów:

Napisano 24 lipiec 2009 - 20:06

to zeby oslabic cala euforie i radosc z nadchodzacymi zmianami proponuje przeczytac artykul, oprocz tuska podpisuje sie pod tym jeszcez jedna wazna osoba...
pormowanie konfitur, wpadniesz i tak masz przjebane npo chyba ze jestes szmata i strzlisz z dupy... to nie tak mialo byc! nie podoba mi sie to
  • +
  • -
  • 0
Dołączona grafika
Roll`n`Stone :woohoo:
Pomogleś? Nie upominaj sie! :fuck:

#5 Tewlezior

Kręci...

• Użytkownik
  • 132 Postów:
  • LokalizacjaGPS

Napisano 24 lipiec 2009 - 21:01

No to ja wątpię w to że przestępczość narkotykowa radykalnie spadnie. Nie wiem jak jest u was ale u mnie frajerów którzy sprzedają na psach się tępi... Nikt nie chce mieć przejebane więc siedzą cichutko, więc tylko największa kurwa sprzeda swojego ziomka.
Tak najebali żeby tych dilerów łapać, tak nakręcili i co z tego mamy MY jaracze trawy ? Gówno !

Ja mam nadzieję że będzie tak jak mówili w reportażu przed tym jak mówił Tusk.
W którym jednoznacznie wynikało że człowiek złapany z niewielką ilośćią nie będzie karany bez żadnych haczyków żeby typa sprzedawać na psy.

Dobrze jeden typ napiał komentarz do tego artykułu:

Autor: te_rence 24.07.09, 21:52

Nie rozumiem czemu niektóre substancje są legalne i mogę się nimi odurzać a
konopie stosunkowo mniej szkodliwe są karalne? Czy państwo ma mi wybierać czym
ja mam się odurzać? A jak mam wrzody na żołądku i nie mogę żłopać wódy to czemu
mi urzędnicy zakazują palenia konopii? Picia denaturatu na przykład już nie ale
konopii już zakaz. W ramach troski o obywatela proponuję zakazać sprzedawania
noży bez pozwolenia w końcu można się skaleczyć albo zabić kogoś), budowania
mostów (można z nich spaść albo skoczyć) albo zbierania grzybów ( można się
zatruć albo nie dajboże naćpać np. muchomor czerwony).
Państwo powinno ponadto karać tych co się źle odżywiają. Miażdżyca i inne
choroby przecież ich niszczą! No i za leczenie płacą wszyscy!

"Przy obecnych formach używania konopie stwarzają o wiele mniej poważne, niż
alkohol i tytoń, problemy zdrowotne w zachodnich społeczeństwach." jedno ze zdań
wniosków z raportu World Health Organization 1997r.

Ma rację w 100% !!!
  • +
  • -
  • 0
Dołączona grafika

#6 krecik

Gleboryj uprawiający in-out door, non-stop

• Weteran
  • 1814 Postów:
  • LokalizacjaCzechy

Napisano 24 lipiec 2009 - 21:17

Jestesmy niewolnikami... :/
Nie mozemy miec wplywu na prawo. Chociaz w rzadzie jest garstka osob to decyduja za caly kraj i to mnie najbardziej wk***ia. Powiem ze czlowiek nie ma swoich praw, jesli nie pomoze policji to jeszcze wp***dol dostanie :hwdp: chociaz mam na to wyj***ne i tak szacunku sie nie pozbawie i blizniego wolnosci nie pozbawie, mam swoje zasady i Tobie [you] tez radze zachowaj twarz :peace: a teraz chill :ganja:

pakonopny napisalem tak zeby innym nie przychodzilo do glowy sypac na innych z powodu swojej wpadki, jesli ktos tak robi to jest nie fair play :peace: sorry ziomus nie mialem zlych zamiarow :piwo:

Użytkownik krecikboss edytował ten post 05 grudzień 2009 - 21:54

• +
  • -
  • 0
Dołączona grafika

Bywa zielona, bywa brazowa, bywa pomaranczowa, bywa tez fioletowa, sucha lub wilgotna, przemycona lub krajowa, bedzie wedrowac dopoty dopoki beda hodowac...

#7 konopny (TastyTs.eu)

Pierwsze listki...

• Grower
  • 28 Postów:
  • Lokalizacjaaiponok

Napisano 26 lipiec 2009 - 17:37

I znowu ja...
Nieudzielam sie na zadnym z forow, nikepolemizuje z nikim,
nikomu niezaszkodzilem ani niepomoglem.
Wiec dla czego piszesz "zachowaj twaz"
A dobre rady niezaszkodza tylko ze niewiem do czego pijesz bracie.

/uzyl takiej opcji ze kazdy widzi swoj nick ;)
  • +
  • -
  • 0

#8 sober

Kmini pestki...

• Użytkownik
  • 9 Postów:
  • LokalizacjaPolice k/Szczecina

Napisano 05 grudzień 2009 - 15:42

Odkopuję, ponieważ znalazłem całkiem świeży art na ten temat, wyjaśniający kilka kwestii.

Link: Wolne Konopie - Grzegorz Wodowski o Ustawie

A mojego zdania chyba można się domyślać. Swojego czasu na forum gazety napisałem podobny komentarz do tego, który napisał te_rence, przytoczony tutaj przez Tewleziora.

:peace:
  • +
  • -
  • 0
Free yourself, from yourself.

AlterKino.org - kino ludzi myślących.
---
Last.fm | Soup.io | Blip.pl

#9 Sanderson

Nowe szczyty...

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • LokalizacjaMy own world

Napisano 05 grudzień 2009 - 23:19

stronka nie działa, możesz odświeżyć linka ? :jaracz:
  • +
  • -
  • 0
Dołączona grafika
MyMiniCity - KLIK PLIKS :D

Amerimacka
Oh what a beautiful life
Amerimacka
Is like licking honey off a knife

#10 Solmyr

Ścina...

• Użytkownik
  • 93 Postów:

Napisano 06 grudzień 2009 - 16:48

link jest dobry - to strona nie działa.

Myślałem, że już to ktoś wkleił ale widzę że w tym temacie nie ma.

Projekt założeń (format RTF, 195 KB)
Stan prac: projekt w dniu 8.09.2009r. został przyjęty przez Radę Ministrów

Czyli projekt do projektu ustawy. Długi, więc jak komuś nie chce się bardzo czytać, to sam punkt X.

A tutaj moja opinia napisana dawno temu, jak tylko się ten projekt ukazał.

Cytat

Na papierze to brzmi dobrze.

Cytat

Podkreślić przy tym należy, iż w proponowanym przypadku chodzi o takie sytuacje, w których nie ma mowy o znikomym stopniu społecznej szkodliwości. W takiej sytuacji czyn nie stanowiłby bowiem w ogóle przestępstwa. Inaczej mówiąc przepis ten będzie miał zastosowanie w sytuacjach, gdy stopień społecznej szkodliwości jest wyższy niż znikomy, ale nie przybiera takiego natężenia, które wykluczałoby przyjęcie,
iż wymierzenie sprawcy kary uznać można za niecelowe.

Mało błyskotliwe stwierdzenie z perspektywy karnistycznej, rozśmieszyła mnie jego hipokryzja, ponieważ mimo iż oczywistym jest, że już na bazie obowiązujących przepisów sąd może umorzyć postępowanie ze względu na znikomą społeczną szkodliwość, to jednak nigdy się tak nie dzieje w praktyce.

Gdyby sądy, z Sądem Najwyższym na czele chciały, to by z łatwością same doszły do tego, że mogą oszczędzić sobie pracy, a w stosunku do ludzi nie stosować nieadekwatnych i niecelowych kar. Tak jak to ostatnio uczyniono w Argentynie. Tylko że nasze sądownictwo z rozsądku nie słynie.

A wracając do projektu do projektu, nie ma tam słowa o uzależnianiu podjęcia decyzji przez prokuratora od wydania dilera bardzo mnie cieszy. Choć to zawsze można umieścić po cichu w wytycznych. <_<
Ogólnie z perspektywy legislacyjnej i logicznej, oraz możliwości przyjęcia ustawy opartej na tym projekcie przez parlament, nie budzi on moich zastrzeżeń. Problem w tym, że każda zmiana oprócz legislacji musi za sobą pociągnąć praktykę rozsądnego jej stosowania. A z przykrością stwierdzam, że tutaj mogą pojawić się już spore problemy, czyli a) kwestia "współpracy" i b) leczenia.
Oba wiążą się z kwestią wspomnianą w dalszej części projektu, czyli "osobowopoznawczą", a sprowadzają się do tego, że nie powinno się wrzucać wszystkich do jednego worka. Problem w tym, że ten czynnik powinien być już w świetle obowiązujące ustawy brany pod uwagę przez prokuratora oraz sąd. A czy jest brany? Nie.

Najlepsza nawet legislacja nie zastąpi kulającego rozsądku praktyków.

• +
  • -
  • 0

#11 snejks

Kwitnie...

• Użytkownik
  • 77 Postów:
  • LokalizacjaRotterdam

Napisano 14 grudzień 2009 - 19:44

Mogli by wprowadzić Depenalizacje tak jak u naszych południowych sąsiadów (czechy) 3 drzewka max można mieć w domu lecz nie wolno sprzedawać marihuany, możesz posiadać przy sobie do chyba 3 jointów.To by wystarczyło wprowadzić w Polsce
  • +
  • -
  • 0

#12 loony

Jedność z Jah'em

• Rolnik
  • 549 Postów:

Napisano 01 maj 2010 - 21:30

Wyświetl postUżytkownik krecik dnia 24 lipiec 2009 - 21:17 napisał

Jestesmy niewolnikami... :/
Nie mozemy miec wplywu na prawo. Chociaz w rzadzie jest garstka osob to decyduja za caly kraj i to mnie najbardziej wk***ia. Powiem ze czlowiek nie ma swoich praw, jesli nie pomoze policji to jeszcze wp***dol dostanie :hwdp: chociaz mam na to wyj***ne i tak szacunku sie nie pozbawie i blizniego wolnosci nie pozbawie, mam swoje zasady i Tobie [you] tez radze zachowaj twarz :peace: a teraz chill :ganja:

pakonopny napisalem tak zeby innym nie przychodzilo do glowy sypac na innych z powodu swojej wpadki, jesli ktos tak robi to jest nie fair play :peace: sorry ziomus nie mialem zlych zamiarow :piwo:

Jaki mazda o co biega, ja tak przeglądam forum a tu nagle ktoś pisze tobie mazda też radze, zachowaj twarz i td. to do mnie ?
  • +
  • -
  • 0

#13 krecik

Gleboryj uprawiający in-out door, non-stop

• Weteran
  • 1814 Postów:
  • LokalizacjaCzechy

Napisano 02 maj 2010 - 13:21

mazda opcja [ you ] bez spacji wychodzi tak " [you] "
Napisalem [ you ] zeby nie przyszlo niktomu do glowy sypac na innych w zamian za wolnosc lub zmniejszenie kary (taka gra policyjna, Ty zaczniesz sypac My Ci pomozemy). To jedna z moich zasad, "Jesli wpadne to wpadne tylko i wylacznie przez siebie, i nie mam zamiaru ciagnac za soba innch"
A opcja [ you ] pokazuje nick tego ktory to widzi.

:hwdp:

Użytkownik krecik edytował ten post 02 maj 2010 - 13:23

• +
  • -
  • 0
Dołączona grafika

Bywa zielona, bywa brazowa, bywa pomaranczowa, bywa tez fioletowa, sucha lub wilgotna, przemycona lub krajowa, bedzie wedrowac dopoty dopoki beda hodowac...

#14 loony

Jedność z Jah'em

• Rolnik
  • 549 Postów:

Napisano 02 maj 2010 - 18:16

Wyświetl postUżytkownik krecik dnia 02 maj 2010 - 13:21 napisał

mazda opcja [ you ] bez spacji wychodzi tak " [you] "
Napisalem [ you ] zeby nie przyszlo niktomu do glowy sypac na innych w zamian za wolnosc lub zmniejszenie kary (taka gra policyjna, Ty zaczniesz sypac My Ci pomozemy). To jedna z moich zasad, "Jesli wpadne to wpadne tylko i wylacznie przez siebie, i nie mam zamiaru ciagnac za soba innch"
A opcja [ you ] pokazuje nick tego ktory to widzi.

:hwdp:

aha rozumiem sprytne peace ziomuś
  • +
  • -
  • 0

#15 IndoorAmator

Pierwsze listki...

• Użytkownik
  • 24 Postów:
  • LokalizacjaFrankfurt

Napisano 06 maj 2010 - 06:09

Ja nie wiem po co tak walczyc o legalizacje, kazdy kto ma glowe, hoduje Sobie, "dla Siebie" Nie trzeba takich nowin roznosic, ani wtajemniczac zbyt duzej grupy, ja Sobie pale od 2 lat i ani jednego przypalu, i wcale sie z tym nie kitram. I jak nie czuje potrzeby walki o legalizacje, chociaz nie powiem przydalaby sie dla wiekszego hajl lajfu ;d
  • +
  • -
  • 0

#16 OPOLANIN

Kręci...

• Użytkownik
  • 129 Postów:

Napisano 06 maj 2010 - 08:13

A myślisz ziomek, że Ci co powpadali to się z tym obnosili?
Chodzi o to, że np. żul najebany, zarzygany, zaszczany, zasrany ma większe prawa niż Ty, po niego przyjedzie karetka, a po Ciebie suka policyjna. Dalej masz takie zdanie na temat legalizacji?
  • +
  • -
  • 0
Przypomnij sobie pierwszego bucha, a poczujesz moc, która jest ukryta w roślinie obok :P

#17 STIG

Jedność z Jah'em

• Grower
  • 512 Postów:
  • LokalizacjaCentrum Obserwacji Kosmosu

Napisano 06 maj 2010 - 19:02

Wyświetl postUżytkownik IndoorAmator dnia 06 maj 2010 - 06:09 napisał

Ja nie wiem po co tak walczyc o legalizacje, kazdy kto ma glowe, hoduje Sobie, "dla Siebie" Nie trzeba takich nowin roznosic, ani wtajemniczac zbyt duzej grupy, ja Sobie pale od 2 lat i ani jednego przypalu, i wcale sie z tym nie kitram. I jak nie czuje potrzeby walki o legalizacje, chociaz nie powiem przydalaby sie dla wiekszego hajl lajfu ;d

Bez sensu piszesz bo to co piszesz niema nic wspolnego z tematem.

Mnie kiedys naszli w takim miejscu ze nigdy bys nie pomyslal ze moga byc tam psy.

I zwiazku z tym musialem wpierdolic 1g haszu ktore mi stanelo w gardle,dobrze ze kostka byla ladnie oszlifowana ze nie bylo ostrych krawedzi no i dobrze ze ziomeek mial piwko to polepszylo sytuacje!!

Gdybym tego nie zrobil mial bym napewno nasranee w papirach,A zeby nie miec nasrane ryzykowalem zycie bo gdyby nie to :piwo: to huj wie jak by sie to skonczylo!

Chodzi oto ze jak cie najda i bedziesz mial cos ze soba to nie bedzie zadnych konsekwencji

Użytkownik Czomber edytował ten post 06 maj 2010 - 19:08

• +
  • -
  • 0

#18 Fyahman

Jedność z Jah

• Rolnik
  • 540 Postów:

Napisano 06 maj 2010 - 22:29

Dobre mówisz!

To jest nienormalne, żeby takie prawo było w Naszym kraju! :insomania:
  • +
  • -
  • 0
"Schowaj nóż, otwórz pięść, podaj rękę
Jah Jah mówi „Nie zabijaj” więc nie będę
Każdy człowiek w Nyahbinghi biję w bęben
Zwycięski Lew miłości jest fundamentem"

#19 Sensimilator

Pali to co skręcił...

• Użytkownik
  • 195 Postów:
  • LokalizacjaZ nasionka

Napisano 07 maj 2010 - 10:14

Legalizacja = spokojny sen

Użytkownik Sensimilator edytował ten post 07 maj 2010 - 10:14

• +
  • -
  • 0
Sercem Jamajka, tam wszystko zaczęło się...

Jakas napisał:

Jesteś kibicem Korony Kielce? Pytam bo masz jej barwy w avatarze...

#20 TERRORIST

Pali to co skręcił...

• Użytkownik
  • 205 Postów:

Napisano 09 maj 2010 - 10:47

Ja pale od ponad 5 lat i też przypału jeszcze nie miałem :) ale jak mam temat w kieszeni i widze suke jadącą w moim kierunku to sie zaczynam denerwować a jak umiesz czytać to wiekszość wpada przez nerwy a po co to ??
  • +
  • -
  • 0
Na'vi powiadają:"... Każdy rodzi się dwa razy, drugie narodziny to zdobycie pozycji wśród ludzi..."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych