Skocz do zawartości

Aktywny składnik marihuany (THC) skutecznie leczy raka mózgu

• Nie możesz odpowiedzieć
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 rolercoster

Pierwsze listki...

• Użytkownik
  • 28 Postów:

Napisano 30 maj 2009 - 09:54

Równolegle przeprowadzone eksperymenty sprawdzały działanie delta-9-THC na komórki raka mózgu (Glejak wielopostaciowy - jeden z najbardziej złośliwych guzów) oraz zdrowe komórki mózgowe.
Mieszanka ziołowa, została poddana takim samym testom, jakim poddaje się nowe lekarstwa do chemioterapii. Testy te ujawniają moc oraz specyfikę anty-rakowego działania środka.
Oba typy komórek (zdrowe i chore) zostały poddane testom przy użyciu tego samego, nietoksycznego stężenia delta-9-THC, ale po 20 godzinach umarły jedynie komórki raka.
  • +
  • -
  • 0

#2 brutal

Nowe szczyty...

• Użytkownik
  • 50 Postów:
  • LokalizacjaSląsk :)

Napisano 30 maj 2009 - 12:48

Naukowcy zastosowali kanabinoidy w leczeniu glejaka wielopostaciowego, który jest uważany za jedną z najbardziej śmiertelnych form guza mózgu i najczęściej prowadzi do zgonu w ciągu roku lub dwóch lat po diagnozie. Leczenie tego nowotworu obejmuje zwykle operację oraz późniejsze naświetlania i/ lub chemioterapię. Jednak pomimo tych prób usunięcia guza, ten typ nowotworu często nie znika i ponownie się rozrasta, dlatego tak poszukiwane są nowe możliwości leczenia.

Wszystkie rodzaje guzów w czasie wzrostu potrzebują sieci naczyń krwionośnych, tworzą ją w procesie angiogenezy, w której niezbędny jest naczyniowo- śródbłonkowy czynnik wzrostu (VEGF). VEGF to białko, które stymuluje powstawanie nowych naczyń krwionośnych, dlatego gdy czynnik zostanie zablokowany guz nie rozwinie się z braku krwi i składników odżywczych.

Podczas badań wstrzyknięto kanabinoidy w próbkę pobraną od dwóch pacjentów z glejakiem wielopostaciowym. W obu przypadkach poziom VEGF w ekstrakcie z guza znacznie się zmniejszył.

Naukowcy twierdzą, że konieczne są dalsze badania, ale osiągnięte wyniki sugerują, że terapia oparta na kanabinoidach może być nową alternatywą w walce z nieuleczalnymi dotąd guzami mózgu.
  • +
  • -
  • 0

#3 Dariu$H

Kmini pestki...

• Użytkownik
  • 2 Postów:

Napisano 21 lipiec 2009 - 20:21

rolercoster przed chwilą przeczytałem że spalana marycha wyzwala substancje rakotwórcze. Mówimy o delta-9-THC to jest tylko część tego co w marysi siedzi, są jeszcze inne substancje...
  • +
  • -
  • 0

#4 Squart

Nowe szczyty...

• Użytkownik
  • 38 Postów:

Napisano 22 lipiec 2009 - 15:37

MJ jako całość także wpływa pozytywnie w terapii glejaka...

Rakotwórcze działanie udowodniono (w sumie to nie w pełni, tylko 1 badanie) przy powstawaniu nowotworów jąder.

Natomiast nie ma dowodów na wpływ taki na inne narządy, nawet na płuca (nie odnotowano przypadku raka płuc po paleniu wyłącznie ganji). Hipotetycznie zakłada się, że dym palonego suszu powoduje raka płuc - zawiera bowiem, te same rakotwórcze substancje co dym papierosowy... Zalecana jest vaporyzacja :lol2:

Trzeba też jednak zauważyć, że mysz są faszerowane często kosmicznie dużymi dawkami THC na małą masę ciała... Lecz też to, że rzadko w badaniach bierze się pod uwagę inne czasami równie ważne i przydatne kanabinoidy...
  • +
  • -
  • 0

#5 Anze

Kmini pestki...

• Użytkownik
  • 2 Postów:
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 22 lipiec 2009 - 16:09

kanabinoidy? cO TO JEST ? ;P SORY NIE OGARNIĘTY JESTEM...
  • +
  • -
  • 0
Wszystko co działa w jakikolwiek sposób na twój mózg, szkodzi i cie otumania ;/

#6 ziben

HWDP

• Administrator
  • 2499 Postów:

Napisano 22 lipiec 2009 - 16:16

http://pl.wikipedia..../Konopie_siewne

Następnym razem odsyłam do wujka Google :zakrecony:
  • +
  • -
  • 0
A kto jest frajerem ten już nim zostanie! Bo tak właśnie brzmi jedenaste przykazanie!

#7 Reptile

Nowe szczyty...

• Użytkownik
  • 47 Postów:
  • LokalizacjaError 404

Napisano 22 lipiec 2009 - 21:09

Anze napisał:

kanabinoidy? cO TO JEST ? ;P SORY NIE OGARNIĘTY JESTEM...

aż dziw, że nie kasujecie takich postów http://trawka.com.pl...tyle_emoticons/default/ohmy.gif

@Dariu$H:
cytując z innego tematu:

n1 napisał:

substancje smoliste zawarte w każdym dymie powodują raka wiec tym artykułem na sforze ameryki nie odkryli to tylko negatywna propaganda

jeżeli chodzi o lecznicze zastosowanie kanabinoidów, to czytałem, że THC ma ich najmniej...
podobno więcej ma CBN albo CBD...
ale pewny nie jestem :/
w każdym razie: THC nie jest jedynym leczniczym składnikiem ;)
  • +
  • -
  • 0

#8 rook

Kmini pestki...

• Użytkownik
  • 7 Postów:

Napisano 05 maj 2010 - 13:25

Dym powstały ze spalania MJ zawiera substancje rakotwórcze, dlatego też do zażywania w celach medycznych (rekracyjnych również :D) zaleca się wapowanie a nie palenie, co pozwala na inhalację tylko kanabinoidami :ganja:
  • +
  • -
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych