Skocz do zawartości

Ból

• Nie możesz odpowiedzieć
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Squart

Nowe szczyty...

• Użytkownik
  • 38 Postów:

Napisano 14 maj 2009 - 21:28

Rezultaty pierwszego brytyjskiego testu klinicznego dotyczącego używania konopi jako lekarstwa pokazują, że mają one dramatyczny wpływ na kontrolę bólu u pacjentów. Anestezjolog William Notcutt ze szpitala James Paget w Norfolk powiedział że "Niektóre osoby, które cierpiały na chroniczne bóle podały, że konopie zmieniły ich życie; odczuli dramatyczny postęp w kontroli bólu, który odczuwali. Niektórzy z pacjentów mówili: "To jest wspaniałe. Usunęło mój ból".

W Wielkiej Brytanii odbywa się obecnie wiele testów dotyczących zastosowań konopi w medycynie. Dr Notcutt bada wpływ narkotyku na chroniczne bóle u pacjentów z zaawansowanym stwardnieniem rozsianym oraz obrażeniami kręgosłupa. Przemawiając na British Association Festival of Science w Glasgow Dr Notcutt powiedział, że jak dotąd większość z badanych 23 pacjentów odczuła zmniejszenie bólu na skutek użycia narkotyku. Dla niektórych pacjentów jedynym pożytkiem była możliwość zaśnięcia. Dwoje nie odczuło żadnych korzyści, a innych dwoje narzekało na skutki uboczne, z których jeden wycofał się z badań.
Dr Notcutt powiedział, że rezultaty testu "idą dobrze" i ma nadzieję opublikować pełen raport w następnym roku. "Mam nadzieję, że nie minie dużo czasu zanim to nowe lekarstwo będzie używane szerzej. Potrzebujemy zbadać więcej pacjentów niż do tej pory". Testowany ekstrakt został zebrany przez GW Pharmecauticals ze specjalnie wyhodowanych w Wielkiej Brytanii roślin. Lekarstwo jest dozowane osobiście przez pacjenta, który używa w tym celu sprayu podawanego pod język. Dr Notcutt wymienił także inne możliwe zastosowania medyczne konopi - usuwanie bólu u chorych na raka, uszkodzenia nerwów i reumatyzm.

BBC News Online
Helen Briggs
tłum. Mzimu

Wiele innych badań dowiodło przeciwbólowe działanie marihuany. Przepisuje się ją na chroniczne bóle, bóle pourazowe. Ongiś stosowano w leczeniu migren i bólów brzucha.
Przy bardzo mocnym nasileniu bólu THC zwiększa działanie morfiny, dzieki czemu można podawać mniejsze jej dawki.

Mi kilkakrotnie zdarzyło się zlikwidować ból głowy paląc. Czasami gdy wciąż bolało starałem się sobie 'wmówić', że już nie boli i faktycznie przestawało (tak jakby wymuszony efekt placebo). Mieliście jakieś doświadczenia? Odczulicie kiedyś przeciwbólowe działanie thc??

:peace:
  • +
  • -
  • 0

#2 Timon

Kmini pestki...

• Użytkownik
  • 1 Postów:

Napisano 06 luty 2011 - 12:40

Wyświetl postUżytkownik Squart dnia 14 maj 2009 - 21:28 napisał

Mieliście jakieś doświadczenia? Odczulicie kiedyś przeciwbólowe działanie thc??

Leże sobie właśnie w łóżeczku z połamaną nóżką. W środe wyszedłem ze szpitala gdzie mnie operacyjnie poskładali, tam podawali leki no nie powiem "smaczne były" ale jak wruciłem do domu i przeczytałem ulotke przypisanego mi przez lekarza środka przeciwbólowego to mi kopara opadła. W "leku" tym jest więcej działań nieporządanych niż tych właściwych powiedziałem więc NIE będe brał tego świństwa. Trzeci dzień odkąd wyszedłem ze szpitala i jak dotąd jedynym lekiem jaki stosuje jest MJ. Działa szybko skutecznie a spożywana w postaci ciastek z zawartością thc działa długo i zupelnie nieszkodliwie jest nietoksyczna w przeciwieństwie do tych wyszystkich pigułek przeciwbólowych. Polecam THC w leczeniu bóli pourazowych.
  • +
  • -
  • 0

#3 Birul

Pali to co skręcił...

• Rolnik
  • 175 Postów:

Napisano 06 luty 2011 - 14:21

Ja z kolei mialem straszny bol zeba. Jak wrzucalem tabletki przeciwbolowe to zab przestawal bolec, a skoro nie boli to mozna zajarac. Niestety po spaleniu lufki tabletki przestawaly dzialac i bol powracal, wiec choc jestem jej goracym zwolennikiem, MJ nie zawsze pomaga na bol.
  • +
  • -
  • 0

#4 cookieeTHC

Pierwsze listki...

• Użytkownik
  • 20 Postów:

Napisano 25 marzec 2011 - 01:46

Mnie często łapią skurcze, a więc pewnego razu kiedy mocno się upaliłem i wszedłem na bojo popykać w piłkę po jakimś czasie złapał mnie w łydce, normalnie to się można popłakać z bólu, czułem ból ale potrafiłem go znieść nie dając nawet po sobie tego poznać, zacisnąłem zęby i od razu rozciągnąłem mięsień, w moim przypadku na trzeźwo było by to nie do zrobienia.
Zawsze uważałem że marihuana jest przeciwbólowa choć to pewnie zależy od odmiany i od nastawienia, ja po wypaleniu po prostu zapominam o bólu i zajmuje się moim hajem i rozmyślaniem.
  • +
  • -
  • 0

#5 fakinszit

Pali to co skręcił...

• Użytkownik
  • 160 Postów:
  • LokalizacjaCz

Napisano 18 kwiecień 2011 - 22:15

jeśli pacjent, który nigdy nie miał styczności z marihuaną, zapali jakiś całkiem dobry temat to nie będzie miał czasu na pamiętanie o tym, że coś go boli. tyle różnych, ciekawych tematów do kontemplacji. chociażby otaczające ściany.

temu co się wycofał z badań na bank rzuciła się na głowę jakaś potężna kmina, której nie mógł od razu przetrawić.

Użytkownik fakinszit edytował ten post 26 kwiecień 2011 - 10:24

• +
  • -
  • 0

#6 safka

Kmini pestki...

• Użytkownik
  • 12 Postów:
  • Lokalizacjanieznana

Napisano 18 kwiecień 2011 - 22:37

dzień po imprezie alkoholowej :pijak: gdy doskwiera mi kac/ból głowy, przypalam MJ i wszystko wraca do normy ;) Głowa przestaje pękać, smak do jedzenia powraca, po prostu zaje#$ste naturalne lekarstwo :peace:
  • +
  • -
  • 0
Dołączona grafika

#7 GreenEye

Pozytywnie Zielony

• Green Team
  • 765 Postów:
  • LokalizacjaKoło bonia :)

Napisano 19 kwiecień 2011 - 07:43

No na kaca jest najlepsza :)
  • +
  • -
  • 0
Potrzebna pomoc ? Pisz pw

#8 taktrzymaj

Wiecznie leci...

• Green Team
  • 413 Postów:
  • Lokalizacja6stópPODziemią

Napisano 19 kwiecień 2011 - 07:51

Wyświetl postUżytkownik Birul dnia 06 luty 2011 - 14:21 napisał

Ja z kolei mialem straszny bol zeba. Jak wrzucalem tabletki przeciwbolowe to zab przestawal bolec, a skoro nie boli to mozna zajarac. Niestety po spaleniu lufki tabletki przestawaly dzialac i bol powracal, wiec choc jestem jej goracym zwolennikiem, MJ nie zawsze pomaga na bol.

Nie każda odmiana marihuany niweluje ból, a niektóre wręcz wzmagają odczucia i odbieranie bodźców.

Ja moge tylko dodać, że jak na razie najlepszy "pain reliever" jaki paliłem to L.A. Confidential (zresztą jak dotąd mój ulubiony sorcik). Po kilku głębszych machach z bonga przechodzi wszystko. Osobiście spotkałem się z opiniami że efektywność działania jest porównywalna, a nawet przewyższająca morfinę.
Do tego to co ona robi z mięśniami pleców to coś wspaniałego :D po kilku minutach czujesz sie jakbyś leżał na chmurce i co ważne wbrew pozorom nie zamula za bardzo.

Użytkownik taktrzymaj edytował ten post 19 kwiecień 2011 - 08:09

• +
  • -
  • 0

Artykuły Subcool Old School Organics:

Amber Alert - Bursztynowy Alarm

Super Soil - Przepis

Final Stage - Harvest i Curing

Samce i pyłek

...mam dylemat, czy lepiej spełniać marzenia, czy je po prostu mieć?

Piszę poprawnie po polsku

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych